Alla kan rösta i riksdagsvalet - rfs.se
RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Alla kan rösta i riksdagsvalet

2014-08-21 

Som frivillig samhällsarbetare kan det vara bra att kunna hjälpa sin brukare, huvudman, klient eller patient med information om riksdagsvalet. 

14 september 2014 är det val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige. Alla personer över 18 år, även de som har förvaltare har rätt att rösta. Många personer och särskilt de som har hjälp av en frivilligsamhällsarbetare kan behöva hjälp att rösta så här kommer därför några tips.

De flesta kommuner erbjuder dem som bor på boende eller äldreboende att förtidsrösta på boendet. Om det gäller, och när i så fall kan du läsa på kommunernas egna hemsidor. Om det inte går att rösta på boendet kan en närstående som personen litar på (till exempel en anhörig, god man eller annan frivillig samhällsarbetare) hjälpa till att förtidsrösta. 

Även den som sitter intagen på anstalt och häkte har rätt att rösta. På en del anstalter finns röstmottagningar. Om det inte finns någon röstmottagning kan en anställd eller anhörig hjälpa den intagna genom att budrösta. För att budrösta måste man beställa ett särskilt budröstningsmaterial, till exempel från Valmyndigheten. Även besökare på anstalt och häkte kan ha med sig ett sådant budröstningsmaterial. Man kan även ha möjlighet att rösta på permission.

Den som inte får tag i sitt röstkort kan beställa ett dubblettröstkort via Valmyndigheten 020-825 825 eller rostkort@val.se


Tips på länkar:

 

Valmyndigheten -  www.val.se

Valmyndighetens informationsplan för hur grupper med särskilda behov ska nås

Rösta med bud 

Centrum för lättläst – www.allavaljare.se

Om att få hjälp att rösta

Lättläst information om de sju partierna

Kriminalvården - 

Information om att rösta på anstalt och häkte