Behöver handledning - rfs.se
RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Behöver handledning

Här diskuterar vi behovet av utbildning.

Som GM träffar jag HM som har funktionshinder, lever med oro och ångest och har en svår livssituation. Vet inte om ni andra upplever samma känsla av stress som jag gör när ni har träffat viss HM. Oro och ångest kan ju liksom smitta. Utan att jag vill de så händer det att jag vaknar på natten och tänker på uppdrag som är svåra. Hade uppdraget som god man varit ett reguljärt arbete så skulle jag begära handledning och regelbundna samtal omgående. Jag upplever inte de kunskapsmässiga bitarna av uppdraget som svårt, det fixar sig på något sätt. Men den psykiska biten och att man är ensam i sina uppdrag tycker jag är svårt att hantera.
Johannes
24 jun 2014 13:59

Håller med till 100%. Vi ska ju få utbildning nästa år har de lovat och det ser jag fram emot. Skulle kanske vara bra med en handledare när man är ny. En GM som har varit med ett tag.
Ebba K
24 jun 2014 22:22

I vår förening har vi medlemsträffar där vi sitter i grupp (max 8 - 10 personer) och där var och en har möjlighet att berätta om ett uppdrag. Det kan vara ett uppdrag som gått bra men också där det är tungt och problematiskt. Vi strävar efter att lyssna och bekräfta men undviker att kasta oss över aktuell GM med goda råd. Vi väntar med det tills GM frågar efter goda råd och tips. Om jag vågar ta upp ett problem så är jag ju lite sårbar. Jag har ju visat att jag inte klarar av uppdraget. Jag har en gång lärt mig att inleda ett bemötande med " Om det vore mitt uppdrag så......?" Då känns det inte som att jag blev tillrättavisad. Men detta kräver att samtliga förstår metodiken. Har någon annan erfarenhet av egenhandledning?
Jean Leek
25 jun 2014 09:43

Jag har gått och funderat lite på det där om handledning. Ett gammalt tips jag fick för länge sedan är att inte enbart se till svårigheter och begränsningar utan att se till det som faktiskt fungerar bra -och tala om det för HM. HM blir nog glad av att få höra detta och jag som GM mår bättre. Att snacka med hjälp av skalfrågor fungerar oftast bra
Jean Leek
07 jul 2014 17:00

Jodå Johannes, jag hör också till dem som engagerar sig. Det är ju det som ger kvalitet i det här arbetet. Vilket alla borde uppskatta. Men det har sitt pris och för dig har det blivit högt. Men man får på något sätt lära sig att stänga dörren om problemen under mellantiderna. Att ha någon att prata med är nog en bra terapi och då är det ju bra om lokalföreningen kan hjälpa till att bilda grupper. Själv ventilerar jag mycket hemma, vilket varit till stor hjälp. Jag växlar också med andra engagemang, vilket håller de dystra känslorna på avstånd. Och som Jean säger, tänk på allt som gått bra, som du lyckats med.
bolevinson
11 jul 2014 22:32