RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Entledigande?

Om allt möjligt som kan uppstå i ett uppdrag för ett ensamkommande barn.

Jag ska åka på semester i en månad. Överförmyndaren vill entlediga bara pga det. De tycker att det är olämplig att pojken(17 år) står utan gm i en månad. Min huvudman har fått PUT i juni förra året. Av en ev vissa anledningar har inte Soc ansökt till domstolen om särskilt förordnadsvårdnashavare därför blev jag kvar som gm. De tycker också att gm inte får delegera vissa uppgifter till andra som t ex kontakt person eller boende personal. För mig låter det hel fel. Varken pojken eller jag vill att mitt uppdrag som gm ska upphöra. Gode män i den kommun jag bor är svåra att få tag på, de växer inte på trä precis
S-A Epavik
26 apr 2011 11:17

En god man ska självklart ha rätt till semester. Det är däremot väldigt viktigt att alla berörda parter informeras i tid så att man kan planera för barnet. Det anses generellt inte tillfredställande att ta semester under en längre tid när man har uppdrag som god man för ett ensamkommande barn. Hur lång semester som är godtagbart beror på omständigheterna. Om barnet befinner sig i asylprocessen finns knappast möjlighet att resa bort under någon längre period. I ditt fall utgår jag från att uppdraget inte längre tar fullt lika mycket tid i anspråk eftersom pojken fick uppehållstillstånd för snart ett år sedan. Däremot så är det självklart vikigt att vara tillgänglig även under denna period.

Jag ska höra mig för lite om vad som gäller kring semester för gode män .Under tiden kanske det finns någon annan god man som kan berätta om era erfarenheter av att ta semester under pågående uppdrag?
isabelle westerlund
26 apr 2011 15:16

Tack för svaret. Så här det ligger till: 4 juni fick jag två pojkar. en av de fick PUT i mittenav juni Vi kan kalla honom för HH. 16/8 2010 blev jag påkörd av min förre man(mordförsök), jag låg på sjukhuset i tre veckor. September kom jag hem dån fick den andra pojken PUT Vi kan kalla honom för FF. Överförm och Soc besökte mig, de frågade om jag orka vara kvar som gm. ja svarade jag det är inte så betungande när nu båda har fått PUT. Jag hörde inget efter det besöket. I november fick jag infektion o åter till sjukhuset/opererad, blev liggande i över en månad. under den tiden höl jag kontakten m pojkarna via facebook, o personalen ringer när det är något. Kom hem i december, jobbar precis som innan men märkte att jag inte orkade att ha två pojkar. jag lämnade FF. Allt flyter på tycker jag. I februari i år så ville ÖF entlediga mig pga att jag hade gått in FFs rum utan att han var hemma. jag gick inte in ensam utan med hans nya god man.Han ville vissa för mig att FF inte städar sitt rum. Jag tog kort på hans rum m mobilen. tanken var att jag ville visa för FF och att han måste städa. Pojken har stor respekt för mig o att han brukar lyssnar på vad jag säger. det därför kanske hans nuvarande god man ville vissa mig rummet. Men efter diskussioner fick jag vara kvar men efter en vecka blev jag kallad igen till möte ich fick veta att måste sluta pga att jag ska åka på semester i en hel månad. ÖF tycker att det olämplig att jag är borta så pass lännge. Jag tycker ÖF borde entlediga mig när jag blev påkörd och låg länge på sjukhuset då stod pojkarna i stortsätt utan god man i två omgångar
S-A Epavik
01 maj 2011 22:15

Om du känner dig osäker på grunden till ditt entledigande så tycker jag att du ska vända dig till den ansvariga överförmyndaren. De kan säkerligen förklara varför det anses föreligga skäl för entledigande denna gång.
isabelle westerlund
02 maj 2011 15:42

Det enda svaret var ju att det är olämplig att pojken står utan god man i en hel månad
S-A Epavik
04 maj 2011 11:38