Spendera pengar - rfs.se
RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Spendera pengar

Har någon tips om hur man kan hjälpa en huvudman att spendera sina pengar? Hur kan jag till exempel hjälpa en huvudman med mycket god ekonomi och ett stort intresse av att resa att göra just det, resa alltså, när han är beroende av ressällskap (men utan vidare kan betala för det)? Har någon en huvudman som exempelvis blivit beviljad ledsagning och fått betala för tjänsten? Eller finns det inte ens någon sådan möjlighet? Kan man göra på något annat sätt?
Anders Lindblom
09 dec 2010 23:51

Jag har också en huvudman som behöver stöd och sällskap vid en resa. Är det någon som har kunskap om det finns föreningar eller organisationer som anordnar resor för personer med funktionshinder?
Tacksam för tips.
Jean Leek
13 dec 2010 16:05

Det beror lite på vilken funktionsnedsättning dem har! Vilken lag de går under! Ledsagare och kontaktperson har man rätt att kräva om man går under LSS. Går man under sol har man rätt att söka både ledsagare och kontaktperson och det bedöms utifrån vilket behov man.
marie
10 feb 2011 10:02

Ledsagare för semesterresor kan man väl inte kräva? Eller i alla fall inte förvänta sig att få beviljat? Även om man som sagt kan betala både lön och resa för ledsagaren har jag inte hört talas om att någon har fått det, har du? Eller någon annan?
Anders Lindblom
11 feb 2011 01:00

Här brukar kommunen (omsorgen) ordna resor för personer med funktionshinder. Hur det blir fortsättningsvis i nedskärningarnas tidevarv är oklart. Men det har gjorts resor både inom och utom landet. Med personal som resenärerna känner. Så kolla med era kommuner!
Elizabeth
11 feb 2011 14:35

Jo, såna resor finns men de är oftast väldigt eftertraktade och det är svårt att få plats på mer än kanske någon resa om året, i alla fall på de ställen jag känner till. Där är också resorna kraftigt subventionerade och det kan ju vara bra för de som inte har ekonomiska möjligheter men min fråga handlade mer om huvudmän med mycket bra ekonomi som har råd att betala vad det kostar, även för ledsagaren.
Anders Lindblom
13 feb 2011 02:15

Elizabeth skriver att kommunen ordnar resor, men om huvudmannen vill och kan betala en ledagare ur egen ficka som Anders skriver. Kan överförmyndaren lägga sig i och motsätta sig detta? Har ni varit med om det?
karin
02 dec 2011 14:52

Jag har just fått information om att det finns ett företag som heter Mina resor (i Göteborg Handelsbolag) som ordnar resor med ledsagning för funktionshindrade. Är det någon som har erfarenhet av dem och kan dela med sig?
Anders Lindblom
19 apr 2012 00:41