RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Hjärnskada och alkohol

Vad gör jag då huvudmannen med förvärvad hjärnskada missbrukar akohol trots läkautlåtande att detta kan medföra förvärring av sjukdomen?
Jean Leek
05 okt 2010 13:41

Jag tycker inte att det är en fråga för gode mannen att behöva ta ställning till.
anders lindblom
05 okt 2010 14:04

Så tänkte jag också från början. Huvudmannen bestämmer själv. Men så fick jag ett påpekande från hemtjänsten och kommunen att det är osäkert hur mycket huvudmannen förstår med anledning av den förvärvade hjärnskadan. Hemtjänsten upplever arbetssituationen som jobbig och ifrågasätter om huvudmannen kan bo kvar i sin egen lägenhet.
Jean Leek
15 okt 2010 13:02

Om det vore mitt uppdrag och jag även hade Sörja för person i uppdraget så skulle jag ta situationen på allvar. I en sådan situation skulle jag pröva om huvudmannen är i behov av förvaltare. Vad jag förstår så ska ansvarig läkare yttra sig om sådant behov. Det är ju en känslig fråga. Förstår huvudmannen och kan ta beslut så ska ju huvudmannen göra som han/hon vill. Men om hjärnskadan är så svår att huvudmannen inte förstår eller kan ta förståndiga beslut då blir det värre för mig som god man/förvaltare. OM det är så att huvudmannen - innan hjärnskadan - hade som vana att ta en eller ett par snapsar till maten. Ska han inte få det nu därför att läkaren sagt att det är skadligt med hänsyn till hjärnskadan? Medger jag alkoholkintag så kan jag ju bidra till förvärring av hjärnskadan. Ibland finns det inte Rätt eller FEL.... elleg gör det???
Dacke
03 nov 2010 10:39

Om hemtjänsten ifrågasätter om han kan bo kvar i egen lägenhet skulle jag nog koppla in biståndsbedömare från kommunen. Och få utrett behovet av annat boende. Förvaltarskap kan inte hindra folk från att dricka alkohol eller bete sig olämpligt på annat sätt.
Elizabeth
07 nov 2010 11:44