Skapa ordning i oredan - rfs.se
RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Skapa ordning i oredan

Hur hjälper jag min huvudman att få ordning på sitt kaos? Vad är det som är problemet?
Anna A
12 nov 2010 10:29

Det låter som om du inte vet så mycket om din huvudmans problematik. Kanske behöver du sätta dig in i vad hans eller hennes eventuella sjukdomssymtom är eller vad ett ouppmärksammat funktionshinder innebär för att kunna förstå behoven och stötta på rätt sätt. Får han eller hon rätt stödinsatser utifrån sina behov? Mitt tips är att börja med att läsa på och försöka få till en utredning om det inte redan är gjort.

Neurologiska funktionshinder attention.se, öppnas i nytt fönster

Lättläst om psykisk sjukdom, kuling.nu öppnas i nytt fönster

Här kan du ställa frågor om sjukdom och hälsa och läsa i svarsbanken

karin
12 nov 2010 10:37

Ja, vad som är problemet måste du ju formulera själv. Är det ett nytt uppdrag? Har huvudmannen någon kontakt med vården, psykiatrin eller socialtjänsten t ex? Börja där i så fall och prata med handläggare eller kontaktpersoner för att komma vidare.
Anders Lindblom
12 nov 2010 11:07

Hej Anna. Du skriver som fråga två korta meningar. Om det vore min huvudman och i en situation som jag föreställer mig utifrån din fråga så skulle jag först möta huvudmannen och lyssna på hur hon/han beskriver problemet och nusituationen. Kanske huvudmannen inta alls vill tala om nusituationen - och då får det vara så. Bekräfta och skapa relation är andra tankar som kommer upp i mitt huvud. Kaoset har troligen pågått länge så jag skulle ta det lungt och låta tiden verka. Lyssna på vilken hjälp huvudmannen eventuellt själv tror sig vara bra. Vara försiktig med att komma med goda råd. Hellre försöka med typ " Vad tror du själv skulle vara behöva hända för att du skulle få ordning på......"? Detta är inte lätt. Och vår uppgift som god man är ju att verka för att huvudmannen ska få rätt hjälp. Men vi behöver en hel del kompetens/erfarenhet för att hjälpa huvudmannen att få rätt hjälp -och att motivera huvudmannen att ta emot hjälpen. Ofta lyckas vi att komma en liten bit på väg. Ibland går det riktigt bra. Ibland lyckas vi inte med det som vi hoppas på. För oss som är intresserade borde det finnas grundkurs i samtalsmetodik och bemötande. Någon form av handledning när man känner sig otillräcklig finns det säker behov av. Jag har haft det behovet ett antal gånger och har då haft turen att ha goda förstående kamrater i föreningen. Dom har varit fina nog att inte ge mig goda råd utan betonat att "så här skulle jag göra om det var mitt uppdrag". Anna - hör av dig och berätta hur du gjorde eller kommer att göra.
Jean Leek
13 nov 2010 17:43