Det fungerar inte alls - rfs.se
RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Det fungerar inte alls

För att få hjälp med att behålla bostaden och i övrigt att få hjälp i form av försörjningsstöd så bad huvudmannen i början av uppdraget att jag skulle hjälpa honom på alla sätt. Kravet från socialförvaltningen är att huvudmannen börjar en missbruksbehandling på hemorten samt att han sköter kontakten med psykiatrin. Det fungerade någon månad men nu har huvudmannen helt dragit sig undan. Sköter inte det han lovat och svarar inte i telefon när jag ringer samt öppnar inte dörren när jag ringer på. Vad gör jag?
¤ Låter huvudmannen vara
¤ Meddela överförmyndaren att jag inte kan fortsätta med uppdraget.
¤ Be socialförvaltningen att agera.
Oskar F
27 maj 2011 21:46

Jag förstår att det känns svårt. Jag skulle tipsa dig att försöka nå honom en stund till. Fortsätter han att dra sig undan så att du till slut känner att du inte kan sköta ditt uppdrag skulle jag råda dig att meddela överförmyndaren om situationen. I slutändan kommer det troligtvis bli omöjligt att fortsätta med uppdraget om du inte kan komma i kontakt med din huvudman.

Jag vet inte riktigt hur mycket man kan påverka som god man i ett fall som detta. Vi kan ju inte tvinga våra huvudmän till något.
Ragnar
01 jun 2011 14:01

Om det vore mitt uppdrag skulle jag informera överförmyndaren samt även anmäla situationen till socialförvaltningen. Anledningen till att jag bedömer att jag skulle anmäla till socialförvaltningen är att jag har uppdraget som god man och - låt oss anta även -Sörja för person. Vilka skulle konsekvenaserna kunna bli om huvudmannen avled av sitt missbruk?
Nej vi kan inte tvinga våra huvudmän till något. Men vi kan ju inte svika våra huvudmän.
Det är inte alltid lätt att vara god man. TACKSAM FÖR SYNPUNKTER PÅ MITT TÄNKANDE
Jean Leek
01 jun 2011 19:12

Verkar som om uppdraget skulle övergå till ett förvaltarskap
yvonne
17 jun 2011 19:34