Slutredovisning - rfs.se
RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Slutredovisning

Här är det meningen att man ska diskutera redovisning.

Jag har hittat följande information som jag är lite förvånad. Om god man/förvaltare avlider upphör uppdraget men dennes dödsbo blir ansvarig för att göra slutredovisningen för HM. I mitt tycke är är det motstridigt; jag som god man berättar inte för mina anhöriga om HMs ekonomi och annat men helt plötsligt ska dom vara insatta och göra slutredovisning. Jag förstår att lagen är som den är men vet någon hur hur lagen tillämpas?
Anna
22 sep 2015 11:13

Jag har tack o lov inte behövt tillämpa det än men jag har förberett
-Lagerplats för färdig redovisning.
-Uppmärkta pärmar för pågående arbete.
-USB-minne med datorbokföring m.m.
Detta vet mina anhöriga om och kan överlämna allt till ÖFM om det värsta skulle inträffa.
Det får bli ÖFM sak att reda upp efter mig.
EveSve
24 sep 2015 09:07

Sedan 1 januari i år så finns det lättnader i denna skyldighet. Huvudregeln är fortfarande att om gode mannens dödsbo kan lämna en sluträkning så ska de göra det. Dock finns det nu möjlighet att antingen bli befriad från detta krav, att lämna en förenklad redovisning och om en redovisningen måste lämnas tex pga av komplicerad ekonomi eller för att det finns någon oklarhet så kan man ta hjälp av en redovisningsfirma på huvudmannens bekostnad. Detta regleras i Föräldrabalken 14 kap 24 §. Om man vill läsa mer om bakgrunden så kan man läsa proposition 2013/14:225 eller SOU 2013:27 båda finns tillgängliga på regeringens hemsida.
Linda Fröström
25 sep 2015 11:19

Tack för era svar! Hoppas verkligen att detta inte blir aktuellt för mina anhöriga men bra att veta hur det hela ska gå till.
Trevlig helg!
Anna
02 okt 2015 10:58