RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Excelfråga

Här är det meningen att man ska diskutera redovisning.

Hej! Ny HM och ringrostig god man, vilken kombination!
Om HM har konto i annan bank, än där pensionen kommer in, där ett lån dras ifrån, kan jag då bara överföra pengar dit då så behövs? Ska det redovisas? Eller behövs det ej då det går mellan bankerna och inte rör mina händer? I så fall, om det behövs, undrar jag ifall excelprogrammet från kommunen räcker till?
Någon som har erfarenhet?
Tacksam, Birgit
Birgit
03 jul 2014 09:17

Hej Birgit! Jag har ingen erfarenhet av kommunalt excelprogram. Däremot kan jag berätta, att min ÖFN kräver, att alla bankkonton tas upp i årsräkningen. De kontrolleras mot årsbeskeden från de olika bankerna. Transaktioner mellan olika bankkonton måste därför bokföras som utgift i det ena och inkomst i det andra. Dessutom skall lån också redovisas. Hos oss sker det separat från huvudräkningen. Låneinstitut, ingående och utgående saldo samt betalningar under året redovisas årligen. Betalningarna (ränta + amortering + avgifter) blir utgifter i huvudräkningen.
bolevinson
03 jul 2014 12:29

Tack för ditt svar, Birgit
Birgit
03 jul 2014 16:13

Det kan kanske variera mellan olika kommuner, men min erfarenhet säger att överföring från ett konto till ett annat, kan bokföras som just en överföring, inte nödvändigtvis som en inkomst/utgift. Jag flyttade i höstas pengar från ett sparkonto till ett annat, för att få bättre ränta, på lejonparten av sparpengarna. En försäljning/köp av värdepapper ska däremot räknas som inkomst/utgift.
Ronnie
27 jun 2015 20:35