Årsbesked - rfs.se
RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Årsbesked

Här är det meningen att man ska diskutera redovisning.

Nar jag för några månader sedan såg i en not att "Årsbesked skickas inte längre ut, men kan begäras ut vid ett besök på ett bankkontor" så tänkte jag att det i mitt fall säkert finns goda skäl att begära ett undantag. Jag har ju hur många mil som helst till närmsta bankkontor härifrån.

Men tji, det verkar fullständigt hopplöst! Jag har suttit i telefon med hur många som helst och ingen kan skriva ut ett kontosaldo ens! Haken är att det inte skett en enda transaktion på kontot på flera år, och då ger datasystemet ingen möjlighet att skriva ut något. Jag ska nog göra någon överföring nu så kanske jag får ett papper att redovisa till nästa år!
Ronnie
22 jan 2016 09:10

Med tanke på följande mejlkonversation med Nordea om årsbesked så borde vi snart kräva att bankerna inser att även vi är brickor i spelet som inte får förbises!

================
Jag:
Hej!
Jag är godman/förvaltare åt x personer med Nordéakonto och hanterar deras konto via min egen inloggning.
Detta fungerar alldeles utmärkt!
Jag kan se deras transaktioner från långt tillbaka i tiden, men...
...Det som stör mig är att jag inte kan få deras årssammanställningar digitalt!
Det kan väl inte ha med säkerhet att göra?
Jag kan skicka deras pengar kors o tvärs (nej det gör jag givetvis inte) men jag måste ha en fördröjning på min redovisning till överförmyndaren p.g.a. denna konstiga regel.

Alltså, jag kan göra allt som är farligt med det harmlösa är förbjudet...
Hur tänkte ni där?
MVH E S
---------
Nordea:
Vi tackar för dina synpunkter angående möjligheten att få årsbeskeden digitalt som god man.
Vi ser till att detta tas om hand på bästa sätt.

MVH F S
---------
Jag:
Förlåt...var det ett svar?
MVH ES
--------
Nordea:
Med dagens regler är det tyvärr inte möjligt att få tillgång till årsbeskeden digitalt som god man. Vi framför dina synpunkter kring detta till ansvarig avdelning. Jag kan inte svara på om det kommer bli annorlunda i framtiden.

MVH R A
EveSve
22 jan 2016 14:25

Inga regler hindrar Handelsbanken från att skicka årsbeskeden för mina huvudmän digitalt till min mejlbox i internetbanken.

I mitt fall har jag inte någon digital inloggning till den bank jag talar om ovan. Närmsta kontor ligger 40-50 mil bort. Och jag måste kanske till just det specifika kontor min HM är kund, vilket kanske ligger ytterligare 30-40 mil bort.
Ronnie
22 jan 2016 18:47

En sidnot: Jag hade aldrig fått veta något om dessa konton på denna bank om jag inte läst det finstilta i ett besked från skattemyndigheten. Där framkom att skatteåterbäringen skulle sättas in på ett konto med ett kontonummer jag inte kände igen.
Ronnie
22 jan 2016 18:58

Ronnie
Jag har flera huvudmän med som var och en har flera konton hos Nordea. Banken skickar ut Årsbesked för samtliga. Även i år. På papper med vanlig post. Självklart skall du få Årsbesked! Du behöver dem för övrigt på papper eftersom de skall skickas in till ÖFN med din årsräkning.

Om du anlitar en av nischbankerna kan de ibland sakna kompetens. Skriv till dem och begär Årsbesked 2015. Nämn att det i ditt uppdrag ingår att upprätta Årsräkning och att tillgångar måste verifieras. Bifoga ditt registerutdrag. Det skall inte vara något problem!
Christina
26 jan 2016 18:56

@Christina

De har mitt registerutdrag, de skickar mig alla papper som jag frågar efter så länge det finns något att skicka. Men något Årsbesked finns inte att skicka. Det jag hoppas att få är åtminstone ett kontoutdrag.

Min HM har arbetat utomlands största delen av sitt yrkesverksamma liv. När han bodde utomlands hade han så klart konton där. Det är dessa konton jag behöver en redovisning av. Då kontona inte lyder under svensk jurisdiktion, så kan jag inte hänvisa till några svenska regler. Varken svenska banklagar, bankföreningen eller föräldrabalken är något det hjälper så mycket att hänvisa till.

Men det finns lokala regler och lagar som motsvarar de som gäller för en God man i Sverige, så banken respekterar fullt ut mina befogenheter. Men deras datorer klarar inte att skriva ut dokument som tillfredsställer svenska regler.

En sak jag nu provat är att skicka en liten summa pengar till dessa konton. När pengarna registrerats på kontona, så finns det en kontohistorik som förhoppningsvis är utskrivbar. Det hoppas jag löser mitt problem.

Jag vill inte avsluta de här kontona. HM's anhöriga arbetar på att hitta ett lämpligt boende åt honom där. Det är inte säkert de lyckas flytta honom dit. Men blir det så, blir det enklare om han redan har en bank där.
Ronnie
27 jan 2016 08:18