RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Tillgångsförteckning

Vad bör man tänka på när man tar ett nytt uppdrag som god man eller förvaltare? Här kan man ställa frågor och tipsa varandra.

Hej,

Jag har haft mitt uppdrag i några veckor och jag undrar nu om man alltid ska upprätta en tillgångföreteckning?
Min HM har tidigare haft en godman under flera år som ska lämna in en sluträkning och sen har jag tagit över.
Behöver jag verkligen upprätta en tillgångsförteckning?

Tacksam för svar :)
C
13 jan 2016 11:57

När du tar över ett uppdrag behöver du inte skicka in en förteckning till Överförmyndarnämnden.
Men det är ändå klokt att du vänder dig till banker o motsvarande och begär kapitalsaldon per ditt förordnandedatum. Om du inte gör det kommer du att få problem när du sedan skall göra din årsräkning.

Du behöver helt enkelt veta ingående saldo. Upprätta en förteckning för din egen skull
Christina
20 jan 2016 18:53

Och jag säger tvärtom-du MÅSTE lämna tillgångsförteckning när du tar ett uppdrag, också när du tar över ett uppdrag. Så har det varit i de tiotal olika kommuner jag haft uppdrag i under ca 20 år. Möjligen gör kommunerna olika? Tala därför med din överförmyndare om vad som gäller.
Tommy Ekman
21 jan 2016 09:01

Om man inte lämnar in en tillgångsförteckning så gör man sig en björntjänst oavsett vad överförmyndaren kräver.
Jag tog över ett uppdrag och fick sluträkningen (ej granskad) av förre GM.
Tack o lov så krävde ändå ÖFM in tillgångsförteckningen och allt blev rätt från start.
EveSve
21 jan 2016 09:08

Och jag säger tvärtom-du MÅSTE lämna tillgångsförteckning när du tar ett uppdrag, också när du tar över ett uppdrag. Så har det varit i de tiotal olika kommuner jag haft uppdrag i under ca 20 år. Möjligen gör kommunerna olika? Tala därför med din överförmyndare om vad som gäller.
Tommy Ekman
21 jan 2016 09:31

Tilläggas bör att jag, när jag övertar ett uppdrag, skall kunna bedöma om företrädaren och överförmyndaren skött huvudmannens ärende såsom beslutats. En tillgångsförteckning är därför också en bra avstämning för "mig själv".
Tommy Ekman
21 jan 2016 09:34

Min kommun säger att jag i min redovisning ska använda "utgående siffror" från förre Gode mannens slutredovisning som "ingående siffror" i min första årsredovisning. Det är jag skyldig att göra oavsett om jag hittat fel i den eller inte. De fel jag hittat har blivit inkomst/utgiftsposter i redovisningen.
Ronnie
22 jan 2016 08:55

Tack alla för era svar :)

Jag har vart hos banken på förordnadedagen så jag har alla uppgifter.
Ringde till min kommun och dem i behöver man inte skicka in någon sån.
C
22 jan 2016 12:01

Ronnie
Att du skall använda felaktiga siffror verkar antingen vara ett missförstånd eller möjligtvis att granskaren på något vis försöker göra det lätt för sig...
Du skall naturligtvis utgå ifrån de verkliga saldon som fanns hos banker och andra finansiella institut när du tog över uppdragtet, dvs de kapitalsaldon som du s a s får på papper från bankerna med flera. Utgår du från felaktigheter skapar du bara problem för dig själv i framtiden.
Christina
26 jan 2016 18:49

Min ÖFE är väldigt tydlig med att de utgående siffror som finns i senaste redovisningen SKA användas som ingående siffror i den nya. Den skillnad man kan finna, får jag enligt ÖFE ta upp som "inkomst" eller "utgift". Konsekvensen av det, är att det ändå blir rätt på slutet.

Jag tycker också det här bryter mot allt jag fått lära mig om hur man redovisar. Att man hittar ett bankkonto till är ju ingen "inkomst".
Ronnie
27 jan 2016 08:41

Ronnie
Jag får intrycket att du och din kontakt hos ÖFN pratar om två olika saker.
Det är helt rätt att utgående saldo 2014 blir ingående saldo 2015. Dessa saldon när det gäller BANKTILLGÅNGAR verifieras av ÅRSBESKED. Dessa kan inte/skall inte fejkas eller på något vis korrigeras!
Det jag tror har skapat förvirring här är helt enkelt att A+B inte är lika med C+D!! Det beror på att du eller din företrädare i något avseende inte har summerat utgifter eller inkomster på rätt sätt. Det finns många förklaringar till det. Det brukar lösa sig om du går igenom varje bokföringspost. En annan förklaring kan vara att försäljning av värdepapper inte har redovisats korrekt. När dessa förs över till ett bankkonto (som ingår i A) skall de redovisas som inkomst. (Tillgångar i depå finns inte med bland redovisningen under A, utan redovisas separat)
Jag hoppas att det har klarnat nu!
Christina
27 jan 2016 12:04