Banken - rfs.se
RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Banken

Vad bör man tänka på när man tar ett nytt uppdrag som god man eller förvaltare? Här kan man ställa frågor och tipsa varandra.

Hej, Jag har fått mitt först uppdrag som God Man och undrar över hur det kan vara så olika i olika kommuner.

I Malmö för det finns max 15000 kr på konto som GM har tillgång till.
I Trelleborg och Ängelholm är det 20000 kr som gäller.

Är på väg till banken för att fixa allt och alltså lägga spärr på ett konto där det finns mycket pengar Även om jag har en stor hög med räkningar, kronofogde och inkasso. Det finns alltså pengar till alla skulder men jag blir tvungen att föra om de pengarna till ett konto jag inte kommer åt.
Lite knasigt att jag inte först i lugn och ro kan ordna alla papper och betala från kontot med pengar på. Och efter det lägga en förmyndarspärr och ha max 15000 kr på andra.
Förstår säkerhetstänket men det görs onödigt svårt för mig tycker jag.

Berätta gärna lite ni hade gjort.
Sannie
16 maj 2016 08:30

Jag hade ett "krig" med banken (Nordea) för något år sen angående överförmyndarspärr där HM inte kom åt sina pengar på ett konto med överförmyndarspärr
.
En representant för överförmyndarenheten svarade på min fråga om det var rätt:
"Om jag förstod dig rätt fick inte XX flytta pengar från kontot med överförmyndarspärr vilket är helt tokigt. XX ska alltid komma åt sina pengar. Kan han ta sig till banken en gång vore det enklast men jag vet inte hur möjligt det är? Han har ju inte förlorat sin rättshandlingsförmåga utan fått en god man. Däremot tror jag det kommer vara svårt att ta bort spärren när den väl sitter där."

M.a.o. så är inte spärren till för att hindra HM att använda sina pengar.
Den är till för att inte GM ska förskingra dom.

Svaret visade jag för banken och sen var problemet löst.

Jag ser 2 möjligheter:
1. Räkna ihop alla skulderna och skicka sammanställning till OF och begära flyttning av pengar.
2. Ta med HM till banken och låt hen skriva på en överföring.
Detta FÅR INTE banken neka.
EveSve
16 maj 2016 13:07

Här ligger gränsen på 25 000. När jag fick ett nytt uppdrag förra året, så fanns det gott om pengar på transaktionskontot och gott om skulder. Gränsen på 25 000 behövde jag bara komma under EFTER att jag betalt liggande skulder.

En av mina HM har ganska hög pension och bor i egen fastighet. Kostnaderna kan därför variera ganska mycket från en månad till en annan. Hade gränsen legat så lågt som 15 000 hade jag fått rejäla problem.

Det går att få dispens från flera av de regler som finns, om det finns goda skäl till det. Själv fick jag dispens från regeln om överförmyndarspärr i ett fall. Våra regler och redovisningar är utformade efter typiska fall. Mina HM har dock hittills inte visat sig särskilt "typiska".
Ronnie
10 jun 2016 20:13