RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Ny lag för Ensamkommande och gränssättning för uppdrag

Var går gränserna för ditt uppdrag som god man eller förvaltare?

Jag vet inte om jag skriver i rätt forum, bara hoppas att jag gör det.

Igår var jag på ett informationsmöte på ett HVB för ensamkommande ungdomar. Jag bor i Sotenäs kommun.
Kommunen har besklutat att stänga ner ett boende och ska nu använda sig av en ny lag: Stödboende
Det har beslutats att kommunerna ska fpå mindre ersättning per ungdom, så det brinner i knutarna för Sotenäs kommun. Nu ska det ske ändringar på stubinen. Det är väldigt oroligt blnd de ensamkommande på grund av detta.
Det innebär att ungdomar som har fyllt 16 år kan slussas ut i lägenheter. Ungdomarna är väldigt oroliga, de ska bo ensamma, utan någon vuxen. Några kanske får bo helt ensamma medan andra får bo två, tre eller 4 tillsammans beroende på hur stora lägenheterna är. Lägenheterna kan ligga spridda i hela kommunen. I dagsläget har inte kommunen hittat några lägenheter.

Under mötet så frågar pojkarna hur det ska gå till med maten. Vem som ska hjälpa dem att handla. Då säger en av samordnarna att: ni har God man som kan hjälpa er. Jag invänder och säger: Blanda inte in oss goda män i något som inte är vår uppgift.

Jag är väldigt glad att jag hade bett om att få vara med på mötet. Jag är god man åt 8 pojkar på boendet. Jag har definitivt inte tid att springa runt och handla mat med 8 pojkar.
Ja, vad säger ni? Jag är av idel öra att få höra.

Önskar alla en go' helg!
Bästa hälsningar
Syssy
Syssy
07 okt 2016 10:42