RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Julklapp?

Var går gränserna för ditt uppdrag som god man eller förvaltare?

Som ny god man har jag en fundering angående det här med julklapp. Genom mitt arbete på ett äldreboende har jag genom åren sett att gode män brukar köpa julklapp till sina huvudmän (ur HM:s kassa). Är detta brukligt, och hur redovisas det? Min huvudman har inga anhöriga eller vänner, så en julklapp skulle förgylla hans jul.
L12489
14 dec 2017 22:11

God man har ingen rätt att ta beslut om att använda huvudmannens pengar för julklappsinköp. Däremot kan god man fråga huvudman om hen önskar sig något i julklapp? Om det inte handlar om en alltför stor summa (på många håll används summan 500kr som riktmärke) så kan man köpa den sak huvudman önskar. Själv köper jag en liten julblomma eller ett vackert kort med mina egna pengar och ger huvudmannen.
Tommy Ekman
15 dec 2017 07:18

Att köpa saker som är till (direkt eller indirekt) gagn för huvudmannen ser jag inte vad det skulle vara för problem med. Att vissa sådana saker förkläs till "julklapp" ser jag inte problemet med. Givetvis måste jag alltid ta hänsyn till HM:s egen vilja (när det går) och hans ekonomiska möjligheter.
Ronnie
29 jan 2018 11:45