RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Gränsdragningen mellan hemtjänst/god man

Var går gränserna för ditt uppdrag som god man eller förvaltare?

Överförmyndarnämnden har tidigare magistralt påpekat för mig att god man skall absolut inte köpa en kastrull åt sin huvudman: "Om det händer igen hänvisa hemtjänsten till mig."

Min huvudman behöver nu en mikrovågsugn. Så jag säger till hemtjänsten: "Gå kolla en mikrovgsugn. Huvudmannen skall betala."

Hemtjänsten kollade men vill inte köpa någon mikrovågsugn: "Vår biståndsbedömare ger inte tid till sådant där."

God Mans Moment 22. Dejà vu. Igen.

Vem styr här? Överförmyndarnämnd? Biståndsbedömare? Hemtjänst?

Vad gör jag nu som God Man?

Vem ordnar mikrovågsugnen åt min huvudman?
Anthony Treacher
06 dec 2010 14:33

För att undvika den gryende anklagelsen att jag är "osmidig" osv., vill jag inflika snabbt att jag är kapabel nog att greja en mikrovågsugn år min huvudman. Tack.

Men de principiella frågorna kvarstår. Har någon något svar? Annat än "var flexibel, gilla läget och inte bråka?"
Anthony Treacher
06 dec 2010 20:49

Nja... jag har inget tydligt svar. Tyvärr Anthony så måste jag föreslå flexibilitet. Det viktigase är ju att huvudmannen får sin mikrovågsugn.
En annan tanke jag har är att det är du som är förordnad som god man av tingsrätten. Överförmyndarnämnden ska granska dig men inte styra ditt uppdrag.
Jag skulle köpa mikrovågsugnen och bära hem den. Den är ju inte så tung. Men att handla och transportera hem tunga saker åt huvudmannen kan vara uppgift "utöver" normalt godmansarbete. Kan särskilt arvode utgå för sådant? Jag skulle fråga överförmyndaren. Vi får nog acceptera att hemtjänsten inte hinner med vad som helst. Vill sedan överförmyndaren ha en dialog med hemtjänsten så. är det upp till dom.
Men det viktiga är att huvudmannen får en mikrovågsugn. Samt att vi får särskilt arvode för arbete "utöver" normalt godmansarbete.
Är det så ute i landet?
Jean Leek
06 dec 2010 21:38

Jean. Ja. Överförmyndaren skall inte nedlåtande kommentera insats som god man - frivilligt och utan att begära särskilt arvode - gör för huvudmannen.

Och överförmyndaren skall inte lättvindigt föreslå en s.k. "lösning" - att god man anmälar hemtjänsten till överförmyndaren - som kan onödigt äventyra relationen mellan god man och hemtjänsten.
Anthony Treacher
07 dec 2010 01:24

Vem skall slänga gamla tidningar och reklam? Hemtjänsten eller god man?
Anthony Treacher
08 dec 2010 09:25

Jag hittade av en händelse en annons i Lokaltidningen gällande "Handyman". Det innebär att pensionerade personer som vill dryga ut sin pension med att per timme göra alla möjliga uppdrag. Den kontaktperson jag talade med hade inte tänkt i mina banor om "hjälpare" år de klienter vi företräder, och han gillade verkligen min förfrågan. T.ex tömma källare/vind vid flytt, montera möbler, koppla TV, städa/kasta vid lägenhtesbyte ...listan kan göras oändlig.......jag bor i Stockholm och firman jag talade med var "Veterankraft", liknande firmor finns över hela landet har jag förstått....
Petbav
18 nov 2013 22:03

Mycket bra tips
Gunnar Andersson
19 nov 2013 13:10