Befogenhet - besöksförbud - rfs.se
RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Befogenhet - besöksförbud

Här behandlas gränsdragningar för vad en förvaltare har laglig rätt till.

Är det någon som vet om en förvaltare har rätt att utfärda besöksförbud för en person som har mycket dåligt inflyttande (Våld och Knark) på min huvudman.
Gunnar Andersson
16 nov 2015 16:03

Intressant fråga...
Det fungerade ju för Alice Babs förvaltare!
EveSve
18 nov 2015 23:33

En förvaltare har inte rätt att utfärda besöksförbud. Det har enbart polisen eller läkare i vissa fall när en person på grund av sitt tillstånd inte kan ta emot besök.

Jag vill också poängtera att det uttalande som gjordes från förvaltaren i dokumentären om Alice Babs är felaktigt. RFS bemötte detta redan när det sändes och den texten hittar ni återgiven i RFS kunskapsbank. http://www.rfs.se/debatt_opinion/rfs_nyheter_reportage/Nyheter-och-reportage-2014/Vad-en-huvudman-med-forvaltare-far-gora/

Om en förvaltare vill hjälpa sin huvudman att förhindra besök så är det till polisen man får vända sig.
Linda Fröström
20 nov 2015 08:11

Många äldre med demenssjukdom vill inte visa vänner och bekanta hur illa det är ställt. De kämpar förtvivlat med att dölja sitt "dåliga minne". Detta leder ofta till att huvudman blir fullständigt utmattatad i dagar efteråt. Under sådana förhållanden kan läkarutlåtande inhämtas. Anser läkaren då att huvudman försämras av spontanbesök som inte är önskade, kan förvaltare informera de som besöker om vad läkare (och anhöriga) kommit fram till och be besökande ta hänsyn till detta. ("Sörja för person"). Om detta inte respekteras kan man, med stöd av läkarutlåtande, begära att besöksförbud utfärdas. Det har blivit nödvändigt för mig vid ett par tillfällen när läkares medicinska utlåtande inte respekteras. Men förvaltare kan inte ENSAM besluta om detta utan måste agera på det sätt lagstiftaren beslutat för att få igenom ett legalt besöksförbud.

Det är naturligtvis svårare att få missbrukande besökare att respektera ett läkarutlåtande, men jag skulle nog ändå lämna rekommendation att börja där. Respekteras inte detta måste man gå via polisen.

Beträffande referensen till Alice Babs var förvaltares uttalande i TV olyckligt. Det är dock inte detsamma som att förvaltare misskötte ärendet. För där fanns läkarintyg om att Alice inte orkade med besök, utan blev kraftigt nedsatt, på detsätt som beskrivs ovan. Att då personer som Alice och hennes familj inte umgåtts med gick och besökte, för att vara nära en "kändis" var naturligtvis olyckligt. Alice och hennes familj var mycket nöjda med sin förvaltare. Media målade dock delvis upp en felaktig beskrivning. (Jag har personlig kännedom i ärendet fast jag inte haft ett professionellt engagemang).
Tommy Ekman
20 nov 2015 12:16