RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

En plats på webben för gode män och förvaltare

Godmanskap.se

Välkommen till Riksförbundet frivilliga samhällsarbetares webbplats för gode män och förvaltare!

 • Lathund om asylregler för ensamkommande barn

  Många medlemmar som är gode män för ensamkommande barn och särskilt förordnade vårdnadshavare hör av sig till RFS kansli med frågor om asylprocessen. I detta dokument finns en genomgång av generella regler.
  Lathund om asylregler för ensamkommande barn
 • Pressmeddelande: Låt ensamkommande behålla god man!

  P4:a Göteborg rapporterar att överförmyndaren i Göteborg entledigar gode män till ensamkommande barn när åldern skrivs upp av Migrationsverket. RFS är kritisk och anser att ensamkommande barn ska få behålla sin gode man i avvaktan på att beslutet vinner laga kraft
  Pressmeddelande: Låt ensamkommande behålla god man!
 • RFS fördjupar godmansdebatten

  Media har senaste tiden dominerats av en negativ bild av gode män och förvaltare. Att samvetslösa bedragare utnyttjar sin huvudman är hemskt för den drabbade. Det gör tyvärr också att tilliten för hela systemet skadas. Läs Jenny Ögrens ledare om hur RFS arbetar med att sprida en mer nyanserad bild av gode män.
  RFS fördjupar godmansdebatten
 • Förening påverkade arvodessystemet

  Förra året uppmärksammade Hallands godman- och förvaltarförening frågan om schablonersättning för gode män till ensamkommande barn. Överförmyndaren har nu genomfört föreningens förslag.
  Förening påverkade arvodessystemet
 • Om särskild postadress för huvudmän

  Svensk Adressändring AB (SvAAB) har fått in ett antal frågor kopplade till hur adresser ska anges för huvudmän som ska ha sin post ställd till sin gode man eller förvaltare. Här kan du läsa att de rekommenderar särskild postadress och hur det fungerar.
  Om särskild postadress för huvudmän
 • Pressmeddelande: De flesta gode män är seriösa

  SVT:s dokumentär ”Konsten att stjäla utan att åka fast” visas på tv på torsdag, men går redan att se på SVT Play. Återigen visas upprörande exempel på hur huvudmän råkat illa ut. RFS erfarenhet är att de allra flesta gode män är seriösa, men dokumentären visar på vikten av att överförmyndaren har rutiner för att upptäcka och beivra misskötsamhet.
  Pressmeddelande: De flesta gode män är seriösa
 • Pressmeddelande: Frivilliga med unik insyn i slutna miljöer

  Varje dag bidrar frivilliga samhällsarbetare till att göra vardagen för en medmänniska lite bättre. Dessa uppdragstagare får dessutom en unik insyn i slutna miljöer och i myndigheters biståndsbeslut. Inför internationella frivilligdagen 5 december har RFS sänt ut ett pressmeddelande för att uppmärksamma insatserna.
  Pressmeddelande: Frivilliga med unik insyn i slutna miljöer
 • Barnen i fokus i nytt projekt

  Ett av syftena med RFS nya projekt Min rätt - Din roll är att ensamkommande barn ska bli mer delaktiga i insatserna god man och särskilt förordnad vårdnadshavare. Här berättar projektledarna om varför projektet behövs och vad som blir de första stegen.
  Barnen i fokus i nytt projekt
 • Sökes: Nya medlemmar till godmanspanelen

  Är du intresserad av att diskutera frågor inom uppdraget som god man/ förvaltare, god man för ensamkommande barn och särskilt förordnad vårdnadshavare? Vill du dela med dig av dina erfarenheter inom ditt uppdrag med andra? Då kan du vara en av dem vi letar efter!
  Sökes: Nya medlemmar till godmanspanelen

Notiser utifrån

 • Dom om ersättning vid åldersuppskrivning

  2017-03-24 Dom från kammarrätten ger inte kommuner rätt till ersättning för gode män till ensamkommande barn som Migrationsverket skrivit upp i ålder.
  Dom om ersättning vid åldersuppskrivning
 • Rapport om unga på flykt

  2017-03-24 Idag släppte Barnombudsmannen sin årliga rapport om barn som flytt till Sverige. BO föreslår bland annat att godmanssystemet ska ändras.
  Rapport om unga på flykt
 • Nytt kunskapscentrum kring ensamkommande barn

  2017-03-23 Socialstyrelsen ska skapa ett nationellt kunskapscentrum kring frågor som rör ensamkommande barn.
  Nytt kunskapscentrum kring ensamkommande barn