RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

En plats på webben för gode män och förvaltare

Godmanskap.se

Välkommen till Riksförbundet frivilliga samhällsarbetares webbplats för gode män och förvaltare!

 • Pressmeddelande: Låt ensamkommande få behålla sin gode man!

  P4:a Göteborg rapporterar att överförmyndaren i Göteborg entledigar gode män till ensamkommande barn när åldern skrivs upp av Migrationsverket. RFS är kritisk och anser att ensamkommande barn ska få behålla sin gode man i avvaktan på att beslutet vinner laga kraft
  Pressmeddelande: Låt ensamkommande få behålla sin gode man!
 • RFS fördjupar godmansdebatten

  Media har senaste tiden dominerats av en negativ bild av gode män och förvaltare. Att samvetslösa bedragare utnyttjar sin huvudman är hemskt för den drabbade. Det gör tyvärr också att tilliten för hela systemet skadas. Läs Jenny Ögrens ledare om hur RFS arbetar med att sprida en mer nyanserad bild av gode män.
  RFS fördjupar godmansdebatten
 • Förening påverkade arvodessystemet

  Förra året uppmärksammade Hallands godman- och förvaltarförening frågan om schablonersättning för gode män till ensamkommande barn. Överförmyndaren har nu genomfört föreningens förslag.
  Förening påverkade arvodessystemet
 • Om särskild postadress för huvudmän

  Svensk Adressändring AB (SvAAB) har fått in ett antal frågor kopplade till hur adresser ska anges för huvudmän som ska ha sin post ställd till sin gode man eller förvaltare. Här kan du läsa att de rekommenderar särskild postadress och hur det fungerar.
  Om särskild postadress för huvudmän
 • Pressmeddelande: De flesta gode män är seriösa

  SVT:s dokumentär ”Konsten att stjäla utan att åka fast” visas på tv på torsdag, men går redan att se på SVT Play. Återigen visas upprörande exempel på hur huvudmän råkat illa ut. RFS erfarenhet är att de allra flesta gode män är seriösa, men dokumentären visar på vikten av att överförmyndaren har rutiner för att upptäcka och beivra misskötsamhet.
  Pressmeddelande: De flesta gode män är seriösa
 • Pressmeddelande: Frivilliga med unik insyn i slutna miljöer

  Varje dag bidrar frivilliga samhällsarbetare till att göra vardagen för en medmänniska lite bättre. Dessa uppdragstagare får dessutom en unik insyn i slutna miljöer och i myndigheters biståndsbeslut. Inför internationella frivilligdagen 5 december har RFS sänt ut ett pressmeddelande för att uppmärksamma insatserna.
  Pressmeddelande: Frivilliga med unik insyn i slutna miljöer
 • Barnen i fokus i nytt projekt

  Ett av syftena med RFS nya projekt Min rätt - Din roll är att ensamkommande barn ska bli mer delaktiga i insatserna god man och särskilt förordnad vårdnadshavare. Här berättar projektledarna om varför projektet behövs och vad som blir de första stegen.
  Barnen i fokus i nytt projekt
 • Sökes: Nya medlemmar till godmanspanelen

  Är du intresserad av att diskutera frågor inom uppdraget som god man/ förvaltare, god man för ensamkommande barn och särskilt förordnad vårdnadshavare? Vill du dela med dig av dina erfarenheter inom ditt uppdrag med andra? Då kan du vara en av dem vi letar efter!
  Sökes: Nya medlemmar till godmanspanelen
 • Debattartikel: "Frivilliga gode män har en unik roll”

  I en debattartikel i Dagens samhälle bemöter Jenny Ögren, förbundsordförande, ett debattinlägg från riksdagspolitiker i Dagens samhälle. Politikerna föreslår att gode män för ensamkommande barn ska vara anställda. Läs repliken från RFS här.
  Debattartikel: "Frivilliga gode män har en unik roll”

Notiser utifrån

 • Nu webbplats för rekrytering av god man och kontaktperson

  2017-02-16 Socialstyrelsen har nu lanserat webbplatsen Min insats. Syftet är att hjälpa kommunerna att rekrytera privatpersoner till uppdrag som exempelvis god man, kontaktperson eller jourhem.
  Nu webbplats för rekrytering av god man och kontaktperson
 • Kommuner tillfrågade kring larmet om självmord

  2017-02-15 Socialstyrelsen har i början av denna vecka gjort en rundringning till kommuner efter larmet om självmordsplaner bland ensamkommande.
  Kommuner tillfrågade kring larmet om självmord
 • BO agerar angående självmordsrapporter

  2017-02-15 Barnombudsmannen kallar till möte med anledning av rapporter om hur ensamkommande barn planerar självmord.
  BO agerar angående självmordsrapporter