Tack för förtroendet! - rfs.se
RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Tack för förtroendet!

Jenny Ögren, RFS förbundsordförande, Foto: Sören Andersson2016-09-07 Jag minns exakt när jag förstod vad jag ville jobba med när jag blev stor. Det var i januari 1994 och jag hade precis börjat på Socialhögskolan i Lund.

Jag var djupt engagerad i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och när vår timlärare Christin berättade att hon jobbade med volontärrekrytering på Noaks Ark i Malmö så visste jag – jag ville jobba professionellt med frivillighet och engagemang.

Som färdig socionom jobbade jag några år i kriminalvården i Skåne, redan då i nära relation till ideellt arbete genom lekmannaövervakare och samhällstjänstplaceringar. En dag läste jag en annons på Kriminalvårdens intranät att Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare sökte en vikarie på kriminalvårdsområdet. Eftersom min sambo, numera äkta man, ville flytta till Stockholm sökte jag. Och fick tjänsten.

Jag blev kvar på RFS i fyra år och arbetade efter vikariatet främst med ESF-projektet Bättre Frigivning och visionsrummen. Jag hade nått mitt mål – att få arbeta professionellt med frivillighet och engagemang. Och mitt yrkesliv har därefter fortsatt på samma tema – gränslandet mellan offentligt och ideellt arbete. Jag har bokstavligt talat suttit på båda sidor om skrivbordet: som frivilligarbetare och som ansvarig tjänsteman. Jag förstår båda världarna och jag kan tolka mellan dem. 

Jag klev in genom dörren till RFS kansli på Hornsgatan i Stockholm en snöig januaridag för snart 15 år sen. Nu är jag nyvald förbundsordförande och är oerhört stolt över det. Kansliet har bytt adress och förbundssekreterare, men jag vet att det är lika välfungerande som då för många år sen. Jag ser fram emot att tillsammans med Gunilla och övriga på kansliet och tillsammans med den nya styrelsen få forma och utveckla all spännande verksamhet som pågår i vår del av gränslandet mellan den offentliga och ideella världen – den del som handlar om lagreglerade frivilliguppdrag. För ett gott samarbete krävs god kännedom om varandras världar. Jag tror att jag kan bidra till det. Tack för förtroendet.

Jenny Ögren
Förbundsordförande 

Läs hela nyhetsbrevet här