RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Välkomnandet spelar roll

Jenny Ögren, RFS förbundsordförande, Foto: Sören Andersson2016-11-17

Som ny förbundsordförande behöver jag sätta mig in i hur våra olika uppdrag fungerar. Jag har mest erfarenhet från kriminalvården, så jag har bestämt mig för att försöka bli stödperson.

I våras skickade jag in en intresseanmälan till patientnämnden. Jag blev snabbt uppringd och kallad på intervju med två entusiastiska tjänstepersoner. Vips var jag godkänd och inne i systemet. På grund av mitt späckade schema i våras dröjde det dock till nu i höst innan jag kunde påbörja min tre kvällar långa utbildning, men handläggarna har sett till att mitt intresse och entusiasm finns kvar genom att under väntetiden bjuda in till föreläsningskvällar och hålla mig informerad om vad som händer på området.

Jag kan inte låta bli att jämföra det bemötande jag fått av patientnämnden med det jag fått som uppdragstagare hos andra myndigheter. Det finns en del vissa andra har att lära, ingen nämnd ingen glömd. Tillgänglighet, flexibilitet avseende tider och glatt bemötande till exempel. 

Det gör stor skillnad för mitt personliga engagemang hur frågan om hur ofta jag kan ställa upp utformas – krävande, vädjande eller nyfiket. Självklart har det också betydelse om jag bjuds in att delta i aktiviteter som berör mitt uppdrag i syfte att ge mig en bredare kunskap om området generellt. Utan krav på motprestationer.

Bemötande är viktigt i alla frivilligsammanhang, inte minst i vårt lokala föreningsliv där nya medlemmar välkomnas. Hur ställer vi frågor om tillgänglighet, vad förväntar vi oss? Och hur tar vi hand om den nyfikna nya medlemmens engagemang? Inför internationella frivilligdagen den 5 december föreslår jag därför att vi reflekterar en stund över hur vi välkomnar nya medlemmar på bästa sätt. Jag är övertygad om att vi har igen det i uppriktigt och glädjefyllt engagemang för lång tid framöver.


Jenny Ögren
Förbundsordförande

Ledaren är publicerad i RFS nyhetsbrev