RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Nyheter och reportage 2017

 • God jul och gott nytt år!

  God jul och Gott nytt år önskas alla frivilliga samhällsarbetare och samarbetsparter! Hoppas ni alla får en välförtjänt vila. RFS kansli ser fram emot nya gemensamma insatser 2018.
  God jul och gott nytt år!
 • Försäkra dig som god man!

  – Ett felaktigt beslut eller en bortglömd faktura kan få stora konsekvenser om gode mannen eller förvaltaren anses ha varit försumlig, berättar Stefan Ehn, RFS försäkringsmäklare. RFS ansvarsförsäkring för gode män och förvaltare skyddar dig som råkar göra ett misstag i uppdraget.
  Försäkra dig som god man!
 • Slit som gav resultat

  Under flera år kämpade Lunds frivilliga samhällsarbetare för att skapa dialog med kommunen. Idag blir de lyssnade på och är med och driver på utvecklingen i kommunen.
  Slit som gav resultat
 • "Att driva föreningen ger glädje"

  Värdet med föreningen för mig är att jag får träffa andra, höra om andras bekymmer och glädjeämnen, berättar Ingrid H Amrén, ordförande och en av grundarna för nya föreningen Västra Gästriklands frivilliga samhällsarbetare.
  "Att driva föreningen ger glädje"
 • Förening ger kunskapspåfyllning

  I Göteborg finns en lång tradition av samarbete mellan frivård och förening. Frivårdsinspektör Greger Österdahl berättar om samarbete och vad det ger - både för lekmannaövervakare och frivård.
  Förening ger kunskapspåfyllning
 • "En välfungerande förening fördel för alla"

  RFS önskar att alla myndigheter som ansvarar för frivilliga samhällsarbetare ser värdet av en förening. Här berättar Jenny Dunberg vid överförmyndaren och två andra tjänstepersoner om varför de tycker det är viktigt med samarbete.
  "En välfungerande förening fördel för alla"
 • Konferens för besöksgruppsansvariga

  Den 11-12 november är det dags för RFS årliga besöksgruppskonferens i Södertälje. Denna gång med tema medborgarinsyn. Är du ansvarig för en besöksgrupp? Välkommen att anmäla dig!
  Konferens för besöksgruppsansvariga
 • Min förvaltare är fantastisk

  Aldrig en förvaltare! Det var Rebeckas första reaktion när det kom på tal. Nu, fem år senare, beskriver hon sin förvaltare med idel lovord.
  Min förvaltare är fantastisk
 • Att förlora sin kontaktperson

  Thomas Jansson, ordförande FUB, delar RFS upplevelse att allt fler personer förlorar sin kontaktperson enligt LSS i samband med flytt till särskilt boende. – Det blir en stor frustration för helt plötsligt kan de inte göra aktiviteter som de har gjort tidigare, berättar han.
  Att förlora sin kontaktperson
 • "Det viktiga är att vi styr"

  Brukarperspektiv är temat för höstens första nyhetsbrev. I Jönköpings län har patienter fått tycka till om att hur det är att ha stödperson. Brukarrevisionen har gjorts av personer med erfarenhet av psykiatrisk tvångsvård.
  "Det viktiga är att vi styr"
 • RFS kommenterar länsstyrelsernas redovisning

  I fredags lämnade länsstyrelserna förslag till regeringen kring förbättrad tillsyn och stöd till överförmyndarna. Flera av förslagen välkomnas av RFS, Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Men vi hade önskat fler konkreta åtgärder – särskilt kring utbildningsfrågan.
  RFS kommenterar länsstyrelsernas redovisning
 • Se RFS seminarium i Almedalen!

  Missade du livsändningen av RFS seminarium i Almedalen? Lugn, inspelningen finns fortfarande att se på Youtube. Seminariet som leddes av RFS ordförande Jenny Ögren handlade om Visionsrummet - en plats där intagna och klienter själva kan arbeta med sin frigivningsförberedelse.
  Se RFS seminarium i Almedalen!
 • ”Vi måste hitta den stora berättelsen igen”

  Läs intervjun med RFS ordförande i Kriminalvårdens personaltidning Omkrim. Jenny Ögren kommenterar den nedåtgående trenden med lekmannaövervakare inom kriminalvården. Hon ger också tips på hur arbetet med frivilliga kan förbättras.
  ”Vi måste hitta den stora berättelsen igen”
 • Trevlig sommar önskas alla frivilliga samhällsarbetare!

  Kansliet håller sommarstängt mellan 26 juni till och med 13 augusti. Vi öppnar åter 14 augusti. Trevlig sommar önskas alla frivilliga samhällsarbetare!
  Trevlig sommar önskas alla frivilliga samhällsarbetare!
 • Behöver du mer Rollkoll!

  Nu finns Rollkollsmaterialen att beställa igen. I det ena materialet har texten om anhörigas roll uppdaterats. Detta eftersom nya regler om framtidsfullmakter och anhörigbehörighet träder i kraft den 1 juli 2017.
  Behöver du mer Rollkoll!
 • Uppdaterad manual för Visionsrummet

  Nu finns en uppdaterad manual för Visionsrummet. Tanken är att manualen ska vara en praktisk hjälp när ett visionsrum ska startas eller behöver uppdateras.
  Uppdaterad manual för Visionsrummet
 • Föreläsning för lekmannaövervakare

  Du som bor i Malmö med omnejd och är lekmannaövervakare! Missa inte att anmäla dig till RFS och frivården Malmös föreläsningskväll för lekmannaövervakare.Tema kriminalitet och maskulinitet.
  Föreläsning för lekmannaövervakare
 • RFS arrangerar seminarium i Almedalen

  4 juli har RFS seminarium om Visionsrummet i Almedalen. Peter Söderlund, X-CONS, Jenny Ögren, RFS och Martin Höög, Kriminalvården diskutera vad som krävs för att bygga vidare på de gode idéer som redan finns inom Kriminalvården.
  RFS arrangerar seminarium i Almedalen
 • Se Rollkolls faktafilm!

  Se Rollkolls faktafilm om god man och förvaltare - i relation till andra aktörer kring huvudmannen. Använd gärna i utbildning, till exempel i föreningen!
  Se Rollkolls faktafilm!
 • Uppdatering i Rollkollsmaterialen

  Nya regler om framtidsfullmakter och anhörigbehörighet träder i kraft den 1 juli 2017. Därför har texten i Rollkolls rosa material uppdaterats om anhörigas roll. Ladda ner som pdf här.
  Uppdatering i Rollkollsmaterialen
 • Nya krafter i förbundsstyrelsen

  I söndags hade RFS årsmöte i Lund och ny förbundsstyrelse valdes. Per Brugge, Henrik Mörner, Jennica Simesgården och Inge Hjalmarsson heter de nya medlemmarna i i styrelsen.
  Nya krafter i förbundsstyrelsen
 • Medlem eller kund?

  Om medlemmar behandlas som kunder kan det minska viljan att vara med och påverka i en lokalförening. – Det här är intressant att reflektera kring, både i föreningarna och för oss centralt, säger Gunilla Sundblad, förbundssekreterare.
  Medlem eller kund?
 • Barnets rätt att påverka

  I RFS projekt Min rätt – Din roll är ensamkommande barns möjlighet att påverka gode mannens insats en viktig fråga. För att barnet ska kunna vara delaktig måste barnet till att börja med känna till sina rättigheter, berättar Elin Molander, projektledare.
  Barnets rätt att påverka
 • ”Fortsätt förordna lekmannaövervakare”

  Senaste tiden har RFS sett en oroväckande utveckling vad gäller Kriminalvårdens arbete med lekmannaövervakare. Nu ger Caroline Bengtsson, ansvarig tjänsteman vid huvudkontoret, positiva signaler.
  ”Fortsätt förordna lekmannaövervakare”
 • Anders är en stigfinnare

  Anders Nyhlén är lekmannaövervakare för unga vuxna i Söderköping. Genom att berätta om egna erfarenheter visar han att förändring är möjlig. Han beskriver sig som en dörröppnare för sina klienter - eller stigfinnare.
  Anders är en stigfinnare
 • Debattartikel: "Lekmannaövervakare en unik resurs"

  Läs Jenny Ögrens, RFS förbundsordförande, debattinlägg i senaste numret av Kriminalvårdens personaltidning Omkrim. Kriminalvården uppmanas att prioritera arbetet med lekmannaövervakare.
  Debattartikel: "Lekmannaövervakare en unik resurs"
 • Debattartikel: "Förbättra rättssäkerheten för dem som får hjälp av god man"

  RFS har konkreta förslag för att förbättra rättssäkerheten för den som får hjälp av god man, skriver Jenny Ögren i en debattartikel i ETC nättidning.
  Debattartikel: "Förbättra rättssäkerheten för dem som får hjälp av god man"
 • Debattartikel: Kriminalvårdens frivilliga en resurs som ofta glöms bort

  RFS vill att Kriminalvården ges tydliga signaler om att lekmannaövervakare och besöksgrupper på häkten ska prioriteras och utvecklas, skriver Jenny Ögren i en debattartikel i nättidningen Altinget.
  Debattartikel: Kriminalvårdens frivilliga en resurs som ofta glöms bort
 • Föreläsning för lekmannaövervakare

  Välkommen på RFS föreläsning för lekmannaövervakare i Härnösand 4 maj – tema barnperspektiv. Kvällen ger dig kunskap om hur barn påverkas av att ha en förälder som dömts till kriminalvård och vilket stöd barnen kan behöva.
  Föreläsning för lekmannaövervakare
 • Dialog som gett resultat

  I Örnsköldsvik har föreningens arbete för att myndigheterna ska känna till föreningen gett resultat. Numera kontaktas de ofta av kommunen och ett ekonomiskt bidrag ger stabilitet.
  Dialog som gett resultat
 • Kriminalvården har samverkan på agendan

  Frågan om om att bryta häktesisolering har uppmärksammats på flera håll senaste tiden. RFS upplever att besöksgruppernas roll försvinner i diskussionerna. Här berättar Hanna Jarl, chef vid Kriminalvårdens avdelning för anstalt och häkte, om värdet av frivilliga.
  Kriminalvården har samverkan på agendan
 • RFS lyfter frivilligas roll på häkte

  Två färska utredningar om att bryta isolering på häkten, men vart tog de frivilliga vägen? RFS upplever att besöksgrupperna och frivilliga samhällsarbetare glömts bort. Läs om hur förbundet har agerat för att synliggöra dem.
  RFS lyfter frivilligas roll på häkte
 • Frivilliga samhällsarbetare i kursbok

  – Det finns ett stort värde i det frivilliga samhällsarbetare gör, men jag ser att de ofta glöms bort av både myndigheterna och civilsamhället, säger Kerstin Svensson, professor vid socialhögskolan i Lund. Just nu skriver hon på ett kapitel till en lärobok om socialt arbete i civilsamhället.
  Frivilliga samhällsarbetare i kursbok
 • Snart dags för frivårdsturné

  Nu finns Sofia Löfvenberg på plats på RFS kansli som vikarierande ombudsman inom kriminalvårdsområdet. Under våren kommer hon och Thomas Karlsson, visionsrumsansvarig, göra en frivårdsturné för att lyfta lekmannaövervakarfrågan och Visionsrummet.
  Snart dags för frivårdsturné