RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Konferens ger nya idéer och inspiration

Fv Ann Olsson och Annvor Larsson2015-11-26 

Första helgen i november arrangerade RFS konferens för besökare på anstalt och häkte. På programmet fanns en psykolog och en sjuksköterska som föreläste om psykisk hälsa hos häktade och intagna. Dessutom föreläste forskaren William Bülow på temat fängelseetik.

RFS frågade två deltagare:

  • Vad tycker du om att träffa andra besökare på detta sätt? 
  • Nämn något du tar med dig hem till er besöksgrupp?  

Ann Olsson, Norrköpings övervakarförening, besökare på anstalten Skenäs sedan cirka tio år:
– När man gått som besökare i många år är det lätt att göra på samma sätt hela tiden. Då är det så bra att få träffa andra besökare och höra om hur de gör i sina besöksgrupper. Det ger nya tankar och idéer. 
– Alla föreläsningar höll en hög och bra nivå. Till exempel kom det fram forskning om hur isolering på häkte påverkar människor. De killar vi träffar på anstalt berättar ibland om hur dåligt de mått under häktningstiden och nu har jag ännu större förståelse för det. Även föreläsningen om fängelseetik var intressant och skapade mycket tankar efteråt. 

Louise LandbergLouise Landberg, Frisam Uppsala, besökare på häktet Uppsala sedan nio år: 
– Att träffa andra besökare och få inblick i deras verksamhet var jättebra, det var det bästa med hela helgen! Det sker så mycket intressanta saker på andra ställen som jag inte hade en aning om, till exempel berättade en del besöksgrupper om hur de samarbetar väldigt bra med personalen. Det var mycket inspirerande.
– Jag ska berätta om konferensen för de andra i vår besöksgrupp vid tillfälle och förhoppningsvis föra vidare inspiration. Möjligheten att starta visionsrum på häkte är också någonting jag vill undersöka vidare. 

Fakta besöksgrupper:
Besöksgrupperna bidrar till att bryta isoleringen genom att ge intagna möjlighet att träffa vanliga människor som inte är myndighetspersoner. Läs mer här